Uw mening

 

Graag Uw mening over onze projecten, positief of negatief. Ook suggesties of ideeën zijn welkom. Klik op deze link.

 


Meningen over de film 'De Ramp van Tessenderlo':


Toen ik als jonge knaap naar het K.A.Tessenderlo ging heb ik ooit eens een spreekbeurt gegeven over deze ramp. Spijtig genoeg heb ik er niets meer van liggen. Maar ik vind het een bijzonder goed idee om over deze toch wel vergeten ramp, een film te maken. En toen ik in 'Beeld Express' las dat jullie bezig zijn met dit project ben ik meteen eens gaan kijken op de site. Ik ben dus heel erg benieuwd naar jullie film. En wat ik hier al allemaal zie op de site... ik zou zeggen sjapoo... Trouwens, als lid van AFM (Amateurfilmers Mol) en oprichter van Kortfilm Entertainment vzw te Balen, wil ik, in de mate dat mijn agenda het toe laat, mee werken aan dit project, mochten jullie tijdens de opnamen nog hulp kunnen gebruiken. Zelf schrijf ik scenario's, doe ik regie, camera, montage, muziek, etc... Maar al is het om een reflectie scherm vast te houden... U mag me steeds contacteren. Simpelweg omdat De Ramp, zoals ik het altijd noemde, een diepe indruk heeft nagelaten.
Ik wens jullie in ieder geval heel veel succes met dit project.
En ik zal zeker geregeld eens komen kijken naar deze site om te kijken hoe alles verloopt.

met vriendelijke groeten,
Freddy McLennon


Boeiend dat iemand anno 2007 nog met een dergelijk project op de proppen komt. Plaatselijke geschiedenis is vandaag voor veel mensen een ver van m'n bed show geworden. Met dit initiatief krijgen ze echter de kans om voeling te krijgen met de grond waarop ze wonen. Bedankt om vandaag even te mogen deel uitmaken van dit project. We blijven ter beschikking.
Seppe Geuens, Molenaar 'Oude molen op de berg', Tessendelo


Ik vind dit een zeer mooi initiatief... Maar ik heb eigenlijk een vraag over de ramp. Er bleek toen een soort haak geslingerd te zijn tot in een boom kortbij de school? Bestaat die boom nog en zoja waar?
Sam Belmans


Ik ben van 1936 en in Genendijk geboren en getogen, ik was 6 jaar bij de ramp en zat in de kleuterklas, ik heb vele mensen bebloed zien naar huis rijden.
Als ik al deze foto's zie komen bij mij nog vele van die beelden uit het verre veleden mij voor de geest
Het is lovenswaardig dat de generatie van nu nog zoveel intresse en eerbied heeft met de slachtoffers van toen. Ik bewonder de  mensen die zich bezig houden met dit allemaal te verzamelen zodat dit bewaard blijft voor onze nageslachten.
Jef Rutten


Andermaal een dikke proficiat aan hen
die belast zijn met het opzoeken van die mensen die het aan derlijve hebben meegemaakt en het nog kunnen navertellen.
Zeker ook de mensen die als akteurs- figuranten- dekorbouwers- de cameraman(nen)kortom tot de kleinste rol,ze zijn immers allemaal belangrijk.
Ikzelf ben,na het gebeuren ter plaatse geweest. Ik heb me kunnen vergewissen van de enorme ravage die de ontploffing had aangericht,de grote gapende kraters waar enkele dagen tevoren nog alles relatief rustig verliep.
Beste mensen ga voort op de ingeslagen weg en laat ons hopen dat we op een volgende stap mogen rekenen.
Alenis Leopold


ja wadde ik zelf werk in ham kan het me voorstellen wat een knal het moest geweest zijn de gebouwen en schoorstenen is bijna identiek in tessenderlo als in ham waar ik te werk gesteld ben ...weet nog goed dat men grootmoeder zij toen ik 12jaar was ze woont in groot vorst laakdal daar was de keukenraam van de ontploffing gebarsten moet je je afvragen is bijna 10km vandaan ..wel is de moeite om het allemaal te zien en er moet toch veel werk voor gedaan zijn om dat allemaal bijeen te krijgen iets dat zo lan,g geleden is...wel heel goed in mekaar gestoken de beelden fotos en zovoorts...

Frans Swa Fonteyn


Ongetwijfeld zal deze film bij veel inwoners van Tessenderlo en omstreken nog  droefenis oproepen. 190 doden bij een ramp die kun je niet zomaar vergeten en zeker niet omdat de oorzaak van de ramp omstreden bleef. Velen zullen met deze film nog beter de verhalen en de tragiek van de ramp begrijpen.
Dank voor het initiatief en al het werk errond. Proficiat en succes met de film.
Lieve Van Assche


Geweldig, ik steun jullie dan ook zeer met dit project. ben erg gefascineerd en voel me er erg door betrokken. Succes.

Kurt Vermeyen


Ik vind het een heel goed initiatief. Mijn overgrootvader (Frans Beets) kwam ook om in de ramp, hij werkte in de fabriek. Ik hoop dat jullie genoeg financiële steun krijgen en dat jullie er iets uitzonderlijk van maken!

Heel veel succes en hou mij op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. (Wanneer is hij klaar?)
Groeten uit Tessenderlo, 400 meter van de fabriek

Roy Bauwens


Chapeau voor "De ramp van Tessenderlo". Met beperkte middelen, maar gelukkig met uitzonderlijke gedrevenheid en groot vakmanschap zo'n kolos realiseren verdient alle respect en bewondering. Daarom Eddy en iedereen
die bij de realisatie betrokken is: van harte gefeliciteerd.

Piet Aelberts


Bedankt,

aan alle mensen die hier aan meewerken. Het is(meer dan)60 jaar geleden, maar dankzij jullie niet vergeten.
We moeten er uit leren.... het mag nooit meer gebeuren.
Deze tragedie toont aan dat we altijd waakzaam moeten zijn.

Robbie Liekens


Daar ik de ramp van 42 persoonlijk heb meegemaakt, ben ik blij dat ik op Uw site terecht ben gekomen. Wat die film betreft, niet gemakkelijk denk ik om die verschrikkelijke beelden van toen weer tot leven op te roepen.Ik kom zeker kijken als het zover is.Met deze heb ik een vraagje. Ik heb op seniorennet een blog, (blog.seniorennet.be/tessenderlo_vroegerennu ) Ik heb op dat blog al wat geplaatst over de ramp, mijn vraag is... Mag ik wat van uw foto's kopiêren om mijn blog wat aan te vullen???
Vriendelijke groetjes.
Paul Geyskens.


In de periode 1963- 1966 had mijn moeder een café in tessenderlo en ging ik er naar de RMS , wat ik mij van de fabriek herinner is dat ze afschuwelijk stonk, ik neem dan met genoegen kennis van uw docu film, wij hebben er nooit als kind iets over vernomen, wij gingen wel veel spelen in de oude leegstaande gebouwen, en ijzer 'pikken' dat massaal in de natuur lag achter het fabriek, dit verlapten wij dan aan 'den ijzerboer' voor wat centjes, al bij al heb ik er goede herinneringen aan, mijn grootvaderwoonde trouwens in het enige huisje dat op het fabrieksterrein stond meer intussen al lang is afgebroken, de grond zal er ook wel redelijk besmet zijn, door de jarenlange insijpeling van solfer en andere chemische stoffen
mooi iniatief, ik kijk al uit naar de film ook al omdat ik enkele figuranten ken van de Duitse club
MVG
John Wolf


Ik beleef alles terug,net of het juist is gebeurd.Proficiat aan het filmteam het kan niet beter weergegeven worden.Pa Jean heb ik nooit meer gezien,en dat knaagt nog steeds bij mij.Hij lag onder het puin van de  vakschool waar hij electriciteits les gaf en mij hebben ze afgevoerd naar diest met een gebroken linkerarm en een zeer diepe hoofdwonde,nu nog voelbaar en zichtbaar,en snachts verder naar leuven.Ik zelf zat in de lagere school samen met mijn broer gustin en mijn zus bij de zusters meer naar het centrum toe.Mama is met kleine broer roger onder de salontafel terecht gekomen,buiten vele glassnijwonden viel dat nog mee.Ons huis op de diesterstw naast de familie Bas,was er wel erg aan toe.Indien er mensen zijn die de ramp hebben meegemaakt en nog in leven zijn,zou het mij zeer verheugen op een babbeltje.Is zoiets te realiseren? mvg.
Jozef Daman


Van harte gefeliciteerd met dit filmproject dat een blijvende getuige zal zijn van deze afschuwelijke gebeurtenis in Tessenderlo.
Ikzelf ben te jong en heb deze ramp niet meegemaakt maar heb hierover zoveel gehoord van mijn ouders , schoonvader ,die de ramp zelf hebben meegemaakt.
Een indrukmakende getuigenis van de neveneffecten van de oorlog en het gevolg hiervan voor de burgers.
Enkele mensen van het Loois Revuegezelschap De Boubinels hebben de kans gekregen om aan dit project mee te werken als figuranten , wij zijn blij dat we aan dit project hebben mogen meewerken

Alex Jacobs
Voorzitter " De Boubinels"


hey meneer bertrans ik vind te trailer al heel goed ,
normal gezien kom ik op 1maart kijken mar daar ben ik nog niet zeker van maar ik ga hem achteraf wel kopen ik kijk er al naar uit .
mgv tomas smets


Enige tijd geleden ben ik als Brusselse verliefd geworden op een man uit Tessenderlo en willens nillens ook een beetje op Tessenderlo zelf. Onlangs was ik een weekend in Damme en vond daar een boek over de ramp van Tessenderlo. Omdat mijn partner bijzonder in de geschiedenis van zijn streek geïnteresseerd is, besloot ik het hem cadeau te doen. De feiten en gebeurtenissen grepen me zo sterk aan en daarom ben ik ook heel blij met de film. Dus weldra rijd ik met plezier anderhalf uur(heen en anderhalf uur terug) om jullie film te aanschouwen. Wees maar terecht trots op jullie project , net zoals de mensen van Tessenderlo dat mogen zijn op hun heropgebouwde, gezellige "Tessenderlo"
Mia Janssens


Ik vind dit heel tof dat hierover een film gemaakt wordt mijn 2 zussen zaten in deze ramp de een in de naaischool en de ander in het fabriek het is verbazend voor mezelf dat we hier dan kunnen naar komen kijken bedankt leuk initiatief.

Veel succes Annie Janssens


Heb vroeger zoveel info vernomen van familieleden over de ramp, dat ik er de laatste 25 jaar niet meer heb bij stilgestaan dat dit Tessenderlo is overkomen.
Daarom dat dit filmproject mezelf en heel wat inwoners van Tessenderlo een duideljk overzicht zal geven van wat er na de ramp is overgebleven, en hoe de inwoners destijds de wederopbouw van Tessenderlo hebben gerealiseerd tot wat Tessenderlo nu te bieden heeft.
Een dorp waar ik fier op ben een inwoner van te mogen zijn, en ja Tessenderlo leeft hoor je in de omringende dorpen zeggen: met andere woorden "IN TESSENDERLO WORDT ER GELEEFT"
Kijk er echt naar uit, naar de voorstelling: PROFICIAT, ook voor de website.

François Neuskens


Zelf ben ik bestuurslid van Heemkring Ansfried Westerlo, en vind dit project uitermate belangrijk voor onze streek.
Ik wens jullie veel succes.Want we kunnen niet naar de toekomst, als we het verleden niet kennen en begrijpen. Dit is een waardevol document dat iedereen moet gezien hebben.

Rudi Ryken


Zondag naar de premiere geweest van jullie film.
Indrukwekkend, eindelijk een film die beter is dan het boek, en ik kan het weten...
Dikke proficiat!!

Rene Heselmans


De kwaliteit van deze film heeft me aangenaam verrast de vele verhalen van familieleden en mensen die het meemaakten hebben nu een beeld gekregen gegrift op mijn netvlies en in mijn geheugen ik ben de makers, medewerkers en allen die dit mogelijk gemaakt hebben dankbaar !

Vriendelijke en dankbare groeten.
Rudi Ramaekers ..


Toen de ramp gebeurde was ik op de arm van mijn grootmoeder te Blauberg-Herselt en volgens dat men mij achteraf vertelde zei mijn grootvader( da ist fabrik valooi )de schok was daar heel goed voelbaar moet ge niet vragen wat een knal dat geweest is, als men het 25km ver voelt
De dvd over de ramp krijgt van mij een 10/10
Roger Cools
Meningen over de film 'Verzet en Vergelding':

Met de realisatie van deze film hebben jullie een document gemaakt dat voor de toekomst moet bewaard blijven.
Toen ik jullie realisatie opmerkte stelde ik mij de vraag waarom jullie met deze film niet naar buiten treden via een filmwedstrijd met als thema "Erfgoed".
Willen jullie een kijkje nemen op de website www.guliver.be ? Editie 2006 werd gewonnen door Jos Heynen uit Overpelt.
Groeten uit Gooik (Vlaams Brabant)
André De leener


Een hele mooie en aangrijpende docu-film over verzet en vergelding.
Aangrijpende getuigenissen door overlevenden die de film een hoog gehalte
geven,naar mijn mening is deze film van zo een hoge kwaliteit dat hij een
documentaire kon zijn van canvas of de vrt.

Ik ben dan ook trots dat ik hier even deel heb van uitgemaakt.
Ronny