De film: MEI ‘44 (2003)

Aan de hand van tientallen foto’s en getuigenissen van betrokkenen (slachtoffers en uitvoerders) en veel archiefwerk in binnen- en buitenland is de reconstructie van beide militaire operaties tot stand gekomen.
Wat de documentaire uniek maakt, is het feit dat voor de eerste maal in 60 jaar de precieze oorzaak werd uitgespit van de jammerlijke vergissing boven Beverlo.
Op 12 mei 2003, maar liefst 59 jaar na de feiten ging deze film in première. Hij werd 14 maal vertoond, meestal in de omliggende gemeenten van Beverlo en Leopoldsburg.
In november van datzelfde jaar kreeg MEI '44 de Cultuurprijs van de stad Beringen.
De film “MEI '44” werd mede mogelijk gemaakt dankzij de logistieke en financiële steun van de provincie Limburg, het stadsbestuur van Beringen en het gemeentebestuur van Leopoldsburg.


Voorzijde van de Zuidstraat in Beverlo na het bombardement.


Verwoestingen in de straten van Leopoldsburg.


Tijdens het bombardement boven Beverlo is één van de 190 Lancaster bommenwerpers in de lucht geëxplodeerd (LL792), alle 8 bemanningsleden kwamen om. Het vliegtuig werd waarschijnlijk getroffen door het Duitse afweergeschut dat in de Heppense bossen was opgesteld. De brokstukken kwamen her en der achter in de Zuidstraat terecht, maar werden door de Duitsers meegenomen voor hun eigen oorlogsindustrie. Eén van de 4 motoren was in de vochtige beemden langs de Zuidstraat terechtgekomen en kon onmogelijk geborgen worden.
In de herfst van 2002, meer dan 58 jaar na de feiten werd de motor gelokaliseerd en opgegraven. Na verschillende reinigingsbeurten en laagjes verf werd hij op 30 mei 2004 geplaatst als herdenkingsmonument in de inkomhal van buurthuis De Kardijk in Beverlo centrum. Bij deze inhuldiging waren 8 Engelse nabestaanden van de bemanningsleden aanwezig.


27 oktober 2002: Opgraving motor Lancaster LL792


Na de eerste reinigingsbeurt


30 mei 2004 de 8 nabestaanden van de Britse bemanningsleden
















---