De biografie: Max De Vries, Partizaan voor het leven (2010)
De Vries werd geboren op 8 januari 1914 en overleed 100 jaar later op 9 oktober 2014.

 Het boek is nog steeds verkrijgbaar bij de leden van FocusHistory.be aan 18,00 euro (zie Contact)

Of door storting van 27,00 euro (verzending inbegrepen) op IBAN: BE58 8601 0873 7079 van Focus History.be. Het boek met DVD wordt dan met bpost verzonden.




De DVD bevat 2 films
Deel 1: Biografie. In 40 minuten wordt zijn levenswandel uit de doeken gedaan.
Deel 2: Is een film van 24 minuten waarin De Vries zijn volledige relaas doet i.v.m. de omstreden executie te Tongeren op 9 september 1944. Als vergelding van 3 vermoorde weerstanders werden er die dag 5 vooraanstaande collaborateurs (Paul Romsée, Ernest Frisson, Alexis Van Geel, Antoine Vanderougstraete en Paul Vanderijst) op de binnenkoer van de gevangenis gefusilleerd.
Max De Vries was er zeer nauw bij betrokken, hij stelde de lijst van de vijf samen.



Trailer: Max De Vries, Partizaan voor het leven


Partizanenlied en Brabançonne, vertoond tijdens de boekvoorstelling op 24 september te Wellen.

Foto's van tijdens de voorstelling
Foto's: Jan Daglinckx


Max en Nicole aan de eretafel


Een onverwacht succes, met meer 300 gasten


Het eerste exemplaar voor Max


Max in zijn element


Zelfs de burgemeester van St. Truiden had veel interesse


Max met schepen van cultuur Leduc uit Wellen



Max De Vries (°Wellen 1914 - aldaar †2014) was al in zijn prille jeugd een denker. Met clichés of opgelegde normen moest je hem niet vervelen. Steeds zocht hij naar verklaringen, vooral als in zijn leefwereld het principe van de sociale rechtvaardigheid bedreigd werd. Die houding maakte van hem op jonge leeftijd een atheïst en in zijn humaniorajaren een communist.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was Max een twintiger. Hoewel hij met enkele geestesgenoten een eigen Limburgse verzetsbeweging oprichtte om de Duitsers het leven moeilijk te maken, trad hij met zijn vrienden graag toe tot het Onafhankelijkheidsfront en even later tot de partizanen. Binnen die groeperingen steeg Max’ ster vlug. In 1943 gold hij als een van de meest gezochte partizanen van Limburg. Max De Vries overleefde de oorlog dankzij een ondergedoken bestaan, twee jaar lang.

In 1946 trok Max naar Frankrijk. In Parijs kreeg hij de kans om journalist te worden en filmjournaals in te spreken voor Franse en Amerikaanse filmmaatschappijen. Beroepshalve ontmoette hij in vier decennia de fine fleur van de Franse politiek en cultuur, een beklijvende ervaring die hem talloze herinneringen, een uitgebreide bibliotheek en tientallen kunstvoorwerpen opleverde.

Sinds twintig jaar woont Max terug in Wellen. De hele dag houdt hij zich onledig met het archiveren van documenten en krantenknipsels die hij zijn leven lang heeft verzameld. Ook vandaag nog is Max een wandelende encyclopedie die zowel enthousiast als kritisch de wereldgeschiedenis van de twintigste eeuw debiteert en zijn gehoor in de ban houdt.
Een biografie van deze boeiende persoonlijkheid mocht dan ook niet ontbreken.

Marc Bertrands (°1956) publiceert al vijfentwintig jaar over de geschiedenis van zijn geboortedorp Beverlo, een deelgemeente van Beringen (Limburg, België). In 1999 ontmoette hij cineast Eddy Vandepoel (°1955) en samen maken zij sindsdien onder de noemer FocusHistory.be historische documentaires die steeds handelen over de Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen. Tijdens een van die projecten leerden zij Max De Vries kennen, tijdens de bezetting een geduchte verzetsstrijder. De avondlijke gesprekken met hem, waarin hij over zijn unieke leven vertelde, waren het begin van een boeiende en verhelderende periode die uitgemond is in deze biogafie.