Home

Focus History is al 25 jaar actief bezig met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
Dit collectief stelt zich tot doel de periode 1939 – 1945 zo correct mogelijk weer te geven d.m.v. filmdocumentaires en boeken. De historische authenticiteit staat hierbij voorop.Top-herdenkingsweekend achter de rug.
Zaterdag avond volle zaal voor de lezing van Heemkunde Beverlo
Zondag ook volle zaal voor de film "MEI '44  80 jaar later"

Emotionele momenten voor heel wat nabestaanden en betrokkenen

 Herdenkingsweekend bombardement op Beverlo, Beringen-Mijn en Leopoldsburg
op 11 en 12 mei 2024 in zaal De Kardijk te Beverlo
Met tentoonstelling in de zaal

Programma:
Zaterdag 11 mei om 20.00 u een lezing over het bombardement, gegeven door Heemkunde Beverlo.
Aan de hand van foto's en beeldmateriaal zullen zij nieuwe feiten brengen, vragen oplossen en
de juistheid van het hele verhaal uitleggen.
Inkom: € 5,00  geschenk inbegrepen (-14 jarigen gratis) Inschrijven via: erfwachtbeverlo@hotmail.com

Zondag 12 mei om 11.00u misviering in de kerk.
Vanaf 10.00u tentoonstelling in de zaal, open to 's avonds.

Om 19.30u Première van de film "MEI '44, 80 jaar later"
TICKETS voor de film kunnen besteld worden door overschrijving van € 7,00 per persoon op BE58 8601 0873 7079 van Focus History.

Vermeld jouw naam en adres in de mededeling, alsook het aantal personen.
De tickets zullen dan klaarliggen aan de balie tijdens de première.
Eddy Vandepoel 0476/789214

 

 

 MEI '44 - 80 jaar later
Het is dit jaar 80 jaar geleden dat het bombardement op Beverlo en Leopoldsburg plaats had. (12 en 28 mei 1944)
In 2003 maakten we een docu-film over dit vreselijke gebeuren.
Momenteel werken we aan een remake van de film.
Volledig gebaseerd op getuigenissen van mensen die intussen bijna allemaal overleden zijn, maar... die het allemaal van héél dichtbij meemaakten.
Verschillende kinderen vertellen in de remake hoe hun ouders hun hele leven lang geworsteld hebben met dit trauma. Soms zeer aangrijpenden getuigenissen.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"NACHTJACHT EN VERZET IN BRUSTEM"

Een sinister spel van oorlog en dood…

In mei 1940 werd België overrompeld en vervolgens bezet door militaire troepen van Nazi-Duitsland.

De stad St. Truiden was hierop geen uitzondering en het zou de Duitse bezetting ondergaan hebben zoals zovele honderden andere steden. Een dagdagelijks leven met alle voor de hand liggende angst, kommer en kwel van Hitlers dictatoriaal regime. De bezetting kreeg echter een extra dimensie met de uitbouw van een Duitse vliegbasis op het grondgebied van het dorp Brustem. Vanaf de eerste oorlogsmaanden tot aan de bevrijding in september 1944 werd vanaf deze Fliegerhorst een sinister spel van oorlog en dood uitgevochten. Een dodelijk steekspel tussen enerzijds de bommenwerpers, jachttoestellen en voornamelijk nachtjagers van de Luftwaffe. Anderzijds de bommenwerpers en jachttoestellen van de Royal Air Force en de United States Army Airforce. In de geschiedenisboeken over WO 2 zal de stad St. Truiden dan ook onlosmakelijk en in één adem steeds genoemd worden met de vliegbasis van Brustem.

Na de oorlog werden talloze verhalen opgetekend in ontelbare boeken over de luchtoorlog. Maar ook over de verzetslieden die gedurende de bezetting de strijd waren aangegaan met het meedogenloze Nazi-systeem verscheen menig boek.

Maar even zoveel verzetsdaden van een schare van moedige Belgen uit St.-Truiden en omgeving bleven tot op heden onverteld. Deze verhalen riskeerden vergeten te worden in de plooien van de geschiedenis. Gedurende het ganse verloop van de oorlog riskeerden deze verzetslui nochtans dagdagelijks hun leven.  Het was een schier ongelijke strijd tegen gehaaide en meedogenloze leden van Gestapo, Sicherheitsdienst, verklikkers of collaborerende organisaties. Maar menige actie was succesvol en verlegde daadwerkelijk een steen in de rivier. 

Regisseur Eddy Vandepoel raakte geïntrigeerd toen hij een paar van die verhalen per toeval te weten kwam. Nadien rijpte bij hem het plan om er met zijn team een film over te maken. 

Een film die niet de pretentie heeft om alle ontbrekende verhalen weer te geven. Wel om een aantal opzienbarende feiten terug op het voorplan te brengen. Zelfs 78 jaren na het einde van WOII kunnen en zullen ze de mensen alsnog beroeren. Zo is er het verhaal van het op het eerste zicht doodgewoon Brustems echtpaar Schalenborgh. Met inzet van hun leven wisten zij de Duitse bezetter zware klappen toe te brengen met hun verzetsdaden. Of de liefde van een Brustems meisje en een Duitse Luftwaffe soldaat, Max Schmailzl. Deze niet voor de hand liggende romance kreeg nochtans een opmerkelijk mooi einde.  Maar ook verhalen over een Duitse nachtjager zoals dat van de Gruppenkommandeur van de vliegbasis, Majoor Walter Ehle. Verhalen die tot op heden nog nooit werden onthuld. Of het zonder meer boeiende verhaal van een geallieerd bemanningslid van een B-17 Vliegend Fort,  Sergeant Jetty Cook. Na zijn valschermsprong boven Leopoldsburg in juli 1944 slaagde hij erin met de hulp van het verzet uit de greep te blijven van de op hem jagende Gestapo en dit tot aan de bevrijding. 

Als er geen onvoorziene omstandigheden opduiken, zal de film eind 2024, begin 2025 kunnen vertoond worden. 

 

Vertoningen "Dubbelmoord..." worden hervat!

Op 10 november 2022 in gc 'd Erckenteel in Alken om 19.30u

en op 11 november in The Roxy Theatre in Koersel om 19.00u

 

 

Nachtjacht en Verzet in Brustem
Nieuwe film in de maak!!

Over de vliegbasis van Brustem (Sint Truiden) tijdens de bezetting '40-'45.
Daar waar de Duitse Nachtjacht gestationeerd werd.
En... het opmerkelijke verzet van Arthur Schalenborgh en zijn vrouw Jeanne Dubois op en rond de basis.


                                                                                                           

   


Dubbelmoord

De Dood van Twee Grootvaders in l944

Cultuurprijs van de stad Beringen 2019 gewonnen!!

Dank u wel aan alle medewerkers en het ganse filmteam.

Ook dank aan de Cultuurraad en de verenigingen en mensen die mij voorgedragen hebben.

Foto's Lambert Reynders

De DVD "Dubbelmoord..." is verkrijgbaar door overschrijving van 19,90 euro (verzending: 4,90 euro in) op rek. nr. BE58 8601 0873 7079 van Focus History.
De DVD wordt dan met bpost verzonden.
Of je kan de film afhalen aan 15,00 euro bij Eddy Vandepoel Vaalvijverstraat 30  3583 Paal-Beringen.
Graag eerst een seintje (013 674862 of 0476 789214)

Affiche

 

In deze docu-film gaan twee kleinzonen, Rudi Horemans en Alex van Geel, op zoek naar het verleden van hun grootvaders. Deze grootvaders werden op het einde van de oorlog allebei doodgeschoten. De een was een verzetsman en de andere een collaborateur. Er zullen ook twee korte reconstructies van het laatste levensuur van beide grootvaders in deze documentaire verwerkt worden.

Louis Horemans (°1922) was een gewapende partizaan. Hij werd in het begin van 1944 gearresteerd en opgesloten in Turnhout. In Hasselt werd hij berecht en naar Breendonk gevoerd; daar werd hij op 11 april 1944, samen met nog 23 andere kameraden, doodgeschoten. Hij was 22 jaar, pas gehuwd en vader van een zoontje dat hij nog niet gezien had.

Alexis van Geel (°1890) was tijdens de bezetting arrondissementscommissaris in Tongeren. Op de laatste dag van de oorlog, 9 september, werd hij samen met nog 4 andere vooraanstaande collaborateurs doodgeschoten op de binnenkoer van de Tongerse gevangenis. Hij was 54 jaar oud, gehuwd en had een zoon van 25 en een dochter van 19 jaar. 

Voor ons is van belang dat wij het contrast tussen beide partijen (verzet - collaboratie) in één film kunnen beklemtonen en duidelijk maken welk effect een en ander gehad heeft op de nazaten van beide hoofdpersonages. We proberen duidelijk te maken hoe het leven van de volgende generaties beïnvloed werd door deze gebeurtenis.

In de film wordt de oorlog binnen de oorlog (burgeroorlog: verzet - collaboratie) objectief bekeken.
De uiteindelijke bedoeling van deze film is aan de naoorlogse generatie (jeugd) proberen duidelijk te maken dat een oorlog steeds twee verliezers heeft en er enkel op papier een winnaar is.

Opbouw: Een gids zal de kijker in de film begeleiden om duiding te geven; ook historici en getuigen komen aan bod. Fotomateriaal, documenten en eventueel oude filmfragmenten zullen de film stofferen. Ook de reconstructies vormen een belangrijk onderdeel in de film. De twee kleinzonen vormen de rode draad in de film; de opnamen met deze mensen gebeuren op verschillende locaties die te maken hebben met de geschiedenis van hun grootvaders (bijvoorbeeld waar zij vroeger gewoond, gewerkt en geleefd hebben), en op plaatsen die hun leven een andere wending gegeven hebben. De twee kleinzonen krijgen de kans om voluit te vertellen wat hun familie geleden heeft en hoe ze deze gebeurtenis verwerkt hebben.

Op facebook meer info: https://www.facebook.com/profile.php?id=100013181951974


Zie ook Focus History youtube