Home

FocusHistory.be is al meer dan 15 jaar actief bezig met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
Dit collectief stelt zich tot doel de periode 1939 – 1945 zo correct mogelijk weer te geven d.m.v. filmdocumentaires en boeken. De historische authenticiteit staat hierbij voorop.
FocusHistory.be wordt bemand door Eddy Vandepoel (0476/78 92 14), Marc Bertrands, Jan Daglinckx en Sven Laenen...


-DUBBELMOORD-

 Momenteel werken we volop aan een nieuwe documentaire: “DUBBELMOORD, de executie van twee grootvaders in 1944”

Twee personen (kleinzonen) gaan op zoek naar het verleden van hun grootvader, beiden werden op het einde van de oorlog geëxecuteerd, de ene was een verzetsman en de andere collaboreerde met de Duitsers.

 

De laatste uren van de twee grootvaders gaan we met acteurs en figuranten reconstruëren en verfilmen, waarna we ze werwerken in de docu-film.

Louis Horemans, geboren in 1922, was een gewapend partizaan. Hij werd begin 1944 door de Duitsers gearresteerd en op 11 april 1944 samen met nog 23 andere verzetslui doodgeschoten in Breendonk. Voor het Limburgse verzet was dit een groot drama. Max De Vries verwoordde het als volgt: “Wij bewenen onze doden niet, wij wreken ze.”

Alexis van Geel, geboren in 1890, was tijdens de oorlog arrondissementscommissaris in Tongeren.
Voor het verzet was hij een onvervalste collaborateur. Op 9 september 1944, voor Tongeren de laatste oorlogsdag, werd hij samen met nog vier vooraanstaande collaborateurs standrechtelijk geëxecuteerd op de binnenkoer van de Tongerse gevangenis.

Het is voor ons van belang dat wij het contrast tussen beide partijen (verzet – collaboratie) in één film kunnen beklemtonen en duidelijk maken welk effect een en ander gehad heeft op de nazaten van beide hoofdpersonages.

P.S.: Contactpagina is momenteel defect.
Contact kan via:
eddy.vdpoel@telenet.be          0476 / 78 92 14